Portugal

31.05.2018 10:49

Har så äntligen besökt Portugal som så många talar gott om. En vecka i hyrd lägenhet via Airbnb i Albufeira, Algarve. I hyrd bil åkte vi runt och såg oss omkring i vackra Algarve. Jag har varit i många länder men Portugal slog knock out på mig. 

Jag hade en feelgood känsla som bara växte och det har aldrig hänt när jag besökt andra semesterorter. Portugal var hand i handske och tanken att skaffa ett boende växte fram. Nu är det ju aldrig tänkt för pemanentboende men optimalt att ha ett ställe att åka till när man är less här hemma. Sökning pågår och vi åker tillbaka i september.

En sak och tänka på, och detta gäller nog generellt i andra länder, är när man hyr bil. Vi hyrde av ett företag som hette Turismo och bokade via Ticket. Först och främst detta med deposition som i vårat fall blev ca 22 000kr som reserverades på kreditkortet.Vi hyrde en ny bil och "besiktning" av bilen innan papper skrevs på. Skitsur uthyrarpersonal som hela tiden påtalade att jag var personligt ansvarig för att inte få några skador på bilen. Tjatade hela tiden om extra försäkringar men i hyran ingick det man behöver. Inga incidenter med bilen under veckan så det kändes bra att återlämna bilen och få tillbaka despositionen. Vid avhämtning en skitsur man och nu en skitsur kvinna vid avlämning. Hon kröp bokstavligen på alla fyra runt bilen och synade också under bilen. Vid ett av framhjulen slutade hon att krypa och pekade på tre mikroskopiska märken på navkapseln i plast. Jag tittade helt oförstående på henne och frågade om hon menade allvar. Jodå, det gjorde hon och visade på dokumentet jag skrivit på när jag hämtade bilen. Där fanns ingen notering om mikroskopiska märken på navkapseln i plast så nu begärde hon att jag skulle betala 57€, ca 570 kr, för "skadan". Alternativet var att de höll inne med återbetalningen av depositionen på 22 000 kr. Va fan gör man!!!. Jag kan lugnt säga att jag inte hade några snälla ord och säga. Det är ju näst intill omöjligt att inte få några som helst synliga märken och framförallt på hjulen där grus och sten slår mot hjulsidan. Tanken för detta företag måste vara att du aldrig kör bilen.

Det kan vara bra att fota bilen noggrant när du hyr för att bättre dokumentera eventuella "småskador". Jag vet också att det finns "normala" hyrföretag som inte uppträder på liknande sätt: Företaget Turismo har absolut tappat mig som kund i fortsättningen.

Har ni inte besökt Portugal så rekommenderar jag absolut att planera för en resa.