Träna efter skada

07.02.2020 10:48

Har under åren haft min beskärda del av skador som krävt operation. En axelskada som slet sönder båda huvudmusklerna, Infra och supra i höger axel. Slet bort ca 7 cm av muskeln vilket gjorde det näst intill omöjligt att lyfta armen. Lokala sjukvården "trodde" det skulle rättas till och att operation kanske inte var det bästa. Tack och lov hade jag en privat sjukförsäkring så efter magnetröntgen och besök hos axelspecialist på Shophiahemmet, blev det snabb operation där musklerna syddes ihop. Enligt kirurgen hade jag blivit handikappad utan operation. Det tog 3 hårda år av rehabträning innan jag var tillbaka i gammalt gott slag. 

Jag satte upp målet att paddla kajak igen och med anpassad styrketräning lyckades jag. Efter hand ökade jag på belastning och styrkeövningar. Vid tidpunkten för operation var jag 52 år och idag vid fyllda 66 är jag i fullgott slag. Det var dock en svår skada så det har krävts anpassad träning och i vissa lägen är axeln/armen försvagad men utan operation och hårt styrketränande hade jag varit mer eller mindre handikappad.

Styrketräning och kajakpaddling är en fantastisk kombo av träning och något jag varmt rekommenderar. 

Ett tips när du ska ut och paddla: Jag satte mig i kajaken en fin sommarmorgon och paddlade ut mellan Norderön och Isön när jag började känna kraftiga stick i benen. Det visade sig vara en getingbo i kajaken. Jag hade sparkat sönder boet med benen och nu var det full attack. Tog väl ett par minuter och ett  antal stick innan det blev lugnt. Forsatte turen och klev iland med lätt svullna lår. Kom ihåg att kolla kajaken/kanoten innan avfärd.